La Vita del Contadin Véneto ´ntel
Medioevo
La vita del contadin véneto ´ntel Medioevo la ze stà un misto de fatica, inovassion e sopravivensa, segnà da l’impegno contìnuo de la tera e da le trasformassion sociali e economiche che gavea contrassegnà quel periodo. Dai primi ani del sécolo XI, tuta la Europa la ga vissuto un aumento de la populassion, che la ze rivà al so àpisse verso la metà del sècolo.
Le cause principai de 'sto fenómeno positivo le ze stà: un clima pì mite e dissecà, che gavea reso le tere pì adatà a i lavori agrìcoli; la fine de le invasion bàrbare che gavea portà distrussion inte le campagne; e la consolidassion del sistema feudale, che gavea migliorà la situassion giurìdica dei contadin.
I contadin, che formea la grande magioransa de la populassion, gavea come atività prinssipale l’agricultura. In passato, molti studiosi i gavea visto el Medioevo come un perìodo scuro, ma incòi tanti de lori considera 'sto tempo come un perìodo importante, ndove i contadin gavea guadagnà pì diriti e benefici sòcio-económici.
L’aumento de la populassion gavea cressiù la domanda de beni primari, come i prodoti agrìcoli. Par risponder a 'sta domanda, ze stà nessessàrio estender le zone agrìcole e migliorar i mètodi de coltivassion. I campi gavea scomincià a èsser coltivà in modo pì intensivo, gràssie a la rotassion trienale, che permetea na racolta pì rica.
El sistema de la curtis gavea cambià: la pars dominica gavea diminuì, e i servi gavea scomincià a diventar contadini lìbari. I poderi, sedù ai contadini, i gavea lavorà in autonomia, in càmbio de afiti in natura o denaro. Anca se el afito gavea portà pì libartà, i contadini no gavea l’indipendensa completa, parchè i gavea ancora dei oblighi verso el signor.
Se ze stà tanti miglioramenti ´nte le tècniche agrìcole, come l’aratro pesante a versòio, che gavea permesso de lavorar meglio el tereno. No tuti gavea però i mesi per comprà 'sti atresi, e questo gavea creato un divàrio tra i contadini pì richi e quei pì povareti.
Anca i buoi e i cavali gavea avù un ruolo importante: i buoi i gavea pì forsa ma gavea un costo alto, cusì tanti gavea inisià a nualzarli. El colare rìgido gavea reso el lavor de gli animali più efissiente, parchè no ghe ostacolava el respiro.
El fero gavea scomincià a esser usà anca ´ntele campagne, gràssie ai fabri locai. Con el fero se gavea miliorà i utensili, come el falceto, che gavea reso più precisa la racolta. La rotassion trienale gavea portà benefici grandi: un terzo de i campi ze restà a magese, mentre i altri gavea fornì pì racolti.
Le zone rurai gavea visto grandi cambiamenti: i campi i ze aumentà, i boschi gavea stà disboscà e son stà create nuove insediamente, come Villanova, Castelfranco e Borgofranco. In 'sti vilagi, i contadin i ga avù sgravi fiscali per motivarli a trasferirse.
Anca le coltivassion la ga avù so evolussion: oltre ai sereai, i ga inisià a coltivar piante da fibra, leguminose e altre piante specialisà. La viticoltura e le colture da fruto i ga avù gran importansa, specialmente ´ntele zone mediteranee, dove gavea servì boni sistemi d’irigassion.
El sgrandimento del comèrssio gavea dipendù anca dal progresso agrìcolo: pì cresseva le sità, pì cresseva la domanda de beni agrìcoli. Cusì, i contadin gavea lavorà in comunità, con regolamenti chiari, e i beni gavea scominssià a èsser scambià tra i vilagi.
El sentro de la vita del vilagio gavea diventà la cesa e el cimitero, ndove la comunità gavea festegià e se radunà. No gavea tante conossense mediche, cusì el tasso de mortalità gavea restà alto, ma le famèie numerose gavea aiutà ´ntei lavori de i campi.
Cusì, el Medioevo gavea portà tanti cambiamenti positivi, anca se ze restà tante sfide da superà.